ntpa 001 vs ntpa 002

NTPA 001 sau NTPA 002

 

Simplificand, standardele NTPA-001 / 2005 si NTPA-002 / 2002 se refera la situatiile in care generatorii de ape uzate contaminate cu hidrocarburi sau alti poluanti incadrati la deseurile periculoase, sunt obligati sa monteze un separator de hidrocarburi cu filtru coalescent, o statie de epurare sau un decantor hidrocarburi cu camere de separatie. Mai jos puteti gasi informatii detaliate despe aceste standarde.
 

 

Daca va intrebati ce este un filtru coalescent, acesta are o definitie destul de simpla. Un filtru coalescent reprezinta un mediu filtrant pe baza de polimeri sau alte materiale puternic absorbante, care are ca rol filtrarea hidrocarburilor sau altor poluanti insolubili din apele uzate. Acest filtru se monteaza de obicei in separatoarele de hidrocarburi sau de sine statator in canalizari si canale colectoare.


Conform standardelor NTPA privitoare la indicatorii de calitate a apelor uzate deversate in canalizarea localitatilor sau in emisari exista doua scenarii in care va puteti incadra. In cazul in care deversati apele uzate contaminate cu hidrocarburi rezultate din activitatea Dvs, in canalizarea localitatii, NU aveti nevoie de separator de hidrocarburi cu filtru de coalescenta pentru ca localitatea va fi prevazuta cu o statie de epurare daca dispune de sistem de canalizare centralizat. Normativul care reglementeaza acest scenariu este NTPA-002/2002.

In cazul in care localitatea pe raza careia va desfasurati activitatea nu dispune de canalizare centralizata si deversati apele uzate in emisari sau intr-un bazin de retentie, este necesar sa montati un separator de hidrocarburi cu filtru coalescent. Normativul care reglementeaza acest scenariu este NTPA-001/2005

Dezavantajele unui separator hidrocarburi cu filtru coalescent sunt pretul de achizitie, mai mare in general decat in cazul separatoarelor cu filtrare gravitationala, si costurile de intretinere si exploatare. Daca in cazul decantoarelor de hidrocarburi cu filtrare gravitationala este necesara o vidanjare o data la 6 luni – 1 an, in cazul decantoarelor cu filtru coalescent este necesar ca acestea sa fie inlocuite periodic pentru ca echipamentul sa fie functional.

Recomandam clientilor nostri sa aleaga echipamenetele dotate cu filtre coalescente doar daca situatia lor impune acest lucru. Daca nu sunteti sigur de ce echipament aveti nevoie pentru situatia Dvs, nu ezitati sa ne contactati.