haccp

HACCP – Ghid De Bune Practici De Igiena 2024

 

Daca te intrebi ce inseamna HACCP, raspunsul este relativ simplu. Acronimul HACCP isi are originea in limba engleza si presupune o indentificare sistemica a riscurilor si a metodelor de prevenire a riscurilor asociate cu industria alimentara. Dar totusi ce inseamna HACCP?

Definitie HACCP – Un ghid de bune practici de igiena impus de legislatia romaneasca in concordanta cu directivele comisiei europene care contine o serie de principii si proceduri de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de operatorii econimici pentru a preveni imbolnavirea populatiei.

Operatorii economici din industria alimentara ca sa poata obtine autorizatia sanitara emisa de DSVSA trebuie sa intocmeasca si sa implementeze niste proceduri de bune practici de igiena bazate pe principiile HACCP, avand in vedere tipul, capacitatea si specificul unitatii supuse autorizarii.

 

Sistemul haccp are la baza 7 principii pe baza carora se elaboreaza si implementeaza masuri si proceduri specifice:

  • Analiza riscurilor potentiale;
  • Stabilirea punctelor critice de control (PCC);
  • Determinare limitelor critice;
  • Elaborarea unui sistem de monitorizare PCC;
  • Elaborarea actiunilor corective pentru PCC;
  • Elaborarea unor pasi de verificare care sa confirme ca planul HACCP functioneaza;
  • Elaborarea scriptica a unor documente care sa asigure punerea efecienta in practica a acestor principii HACCP.

Legislatia din Romania, actualizata la data de 06/12/2024, in conformitate cu legislatia europeana obliga operatorii economici din industria alimentatiei publice sa intocmeasca si sa implementeze o documentatie haccp si sa respecte anumite reguli de igiena alimentara.

Lipsa planului de siguranta alimentara poate rezulta in amenzi sau in suspendarea activitatii in cazul in care se constata ca nerespectarea acestor reguli de igiena alimentara au condus la imbolnavirea populatiei.

 

Ce trebuie sa stii?

siguranta alimentara

Operatorii economici care isi desfasoara activitatea in industria alimentatiei publice nu se pot autoriza si functiona in legalitate daca nu elaboreaza si implementeaza proceduri de lucru bazate pe principiile haccp conform cerintelor legislatiei in vigoare.

siguranta alimentara

Lipsa unui astfel de ghid se traduce in amenzi care pot ajunge chiar si la 100.000 Ron si dosar penal si amenda penala daca se constata ca nerespectarea normelor de igiena au condus la imbolnavirea pupulatiei.

siguranta alimentara

Intocmim ghiduri de bune practici pentru restaurante, fast-food-uri, magazine alimentare, cofetarii, patiserii, macelarii, carmangerii, depozite, cafenele, snack-bar-uri in general pentru toate obiectele de activitate ce intra in spectrul alimentatiei publice.

siguranta alimentara

Dupa ce vom primi toate detaliile referitoare la activitatea firmei Dvs, vom elabora in cel mai scurt timp posibil planul de igiena conform normelor si legislatiei in vigoare.

 

Cu alte cuvinte sistemul HACCP este o lucrare scrisa care contine o serie de principii si proceduri ce trebuiesc implementate de toti operatorii economici care activeaza in industria alimentatiei publice pentru a preveni imbolnavirea populatiei.

Printre aceste proceduri haccp se numara procedura de autocontrol, regulile GMP pentru vizitatori si angajati, arborele decizional, diagrama de flux, procedura de etichetare si stabilire a trasabilitatii, fisa de trasabilitate, procedura de rechemare de pe piata a produselor neconforme, procedurile de igienizare, procedura de aprovizionare, procedura de evacuare a deseurilor, procedura evaluare stare sanatate angajati, etc.

Documentatia sistemului haccp in industria alimentara, contine in medie intre 40 si 120 de pagini in functie de specificul activitatii fiecarui operator economic.

Scrie-ne o recenzie!

Acest dosar haccp este impus de lege pentru restaurante, shaormerii, cantine, bucatarii camine batrani, bucatarii centre ingrijire persoane vulnerabile, scoli cu cantina proprie, hoteluri, pensiuni, patiserii, cofetarii, covrigarii, magazine alimentare, pizzerii, depozite produse alimentare si non-alimentare, depozite fructe-legume, cafenele, baruri, puburi, cluburi, etc. in general tuturor agentilor economici care activeaza in industria alimentatiei publice si care servesc publicului larg bauturi sau produse alimentare.

In continuare vom rezuma in cateva cuvinte normele de igiena aplicabile pentru principalele categorii de activitate mentionate mai sus. Pentru comenzi sau informatii nu ezitati sa ne contactati.

 
igiena-produselor-alimentare Haccp Restaurant / Cantina
 

Ghidul de bune practici de igiena bazat pe principiile haccp in restaurante stabileste, conform legislatiei in vigoare, un set de reguli de igiena alimentara ce trebuiesc respectate si aplicate de restaurante. Aceleasi reguli se aplica si pentru locatiile dotate cu cantina proprie.

De asemenea in acest plan se identifica potentiale riscuri de contaminare a alimentelor si/sau a bauturilor si se elaboreaza o serie de masuri pentru prevenirea acestor riscuri.

In acest studiu haccp mai sunt nuantate si regulile de igiena ce trebuiesc respectate de angajati si personalul din bucatarie. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru restaurante ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
ghid-igiena-alimentara Haccp Shaormerie / Fast-Food
 

Ghidul de igiena alimentara bazat pe pricipiile haccp pentru shaormerii se axeaza in principal pe regulile de igiena a alimentului si anume procesarea, pregatirea si servirea produselor specifice.

De asemenea planul contine si o serie de masuri preventive de igiena care ating intregul lant de procesare, transport si servire a produselor specifice.

Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru shaormerii care servesc produse din carne, ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
reguli-de-igiena-alimentara Haccp Cofetarie / Patiserie
 

Ghidul de bune practici in acest caz se concentreaza pe analiza riscurilor haccp si eleborarea masurilor de prevenire a acestor riscuri in ceea ce priveste procedurile de transport si procesare a materiilor prime si vanzarea produselor finite.

De asemenea ghidul contine o serie de norme de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de personalul implicat in acest proces.

Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru patiserii / cofetarii ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
ghid-de-bune-practici-de-igiena Haccp Snack-Bar / Cafenea
 

In acest caz, ghidul de bune practici se axeaza pe identificarea riscurilor si elaborarea punctelor de control haccp in ceea ce priveste transportul, receptia si servirea a bauturilor si a alimentelor.

De asemenea ghidul contine o serie de norme de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de personalul implicat in acest proces.

Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru baruri / snack-baruri / cafenele ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
Haccp Magazin Alimentar
 

Pentru autorizarea DSVSA a unui magazin alimentar, magazin mixt, supermarket sau mini-market este necesara intocmirea unor proceduri de bune practici de igiena bazate pe principiile HACCP.

Acest lucru se impune mai ales daca beneficiarul vinde produse alimentare vrac sau feliate, in general daca se intervine in ambalajul original al produselor.

Aceste proceduri de lucru bazate pe principiile haccp se impun si daca beneficiarul vinde oua, produse lactate, in general produse alimentare usor alterabile cu regim frigorifc si cu potential mare de imbolnavirea a populatiei.

Pentru a comanda documentatia haccp pentru magazin alimentar, magazin mixt, supermarket ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
plan-haccp-macelarie HACCP Macelarie / Carmangerie
 

Planul haccp pentru macelarii si carmangerii contine o serie de proceduri ce trebuiesc respectate si implementate pentru a evita imbolnavirea populatiei.

Printre aceste proceduri se numara, procedura de transare, procedura de etichetare si stabilire a trasabilitatii produselor, procedura de autocontrol si procedura de igienizare.

Avand in vedere riscul ridicat de contaminare cu virusuri si bacterii patogene a carnii proaspete, se recomanda ca macelarile sa implementeze sistemic toate normele de igiena alimentare impuse de legislatia in vigoare.

Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru macelarii ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

 
igiena-alimentara Haccp alt domeniu de activitate
 

Intocmim ghiduri de bune practici de igiena pentru orice obiect de activitate ce tine de industria alimentatiei publice.

Tot ce trebuie sa faceti este ne transmiteti domeniul de activitate si sa ne detaliati activitatea Dvs, iar noi vom elabora in cel mai scurt timp posibil ghidul de igiena alimentara in conformitate cu legislatia in vigoare si cerintele Directiei Sanitar Veterina si Directiei de Sanatate Publica.

Ne puteti contacta la numerele de telefon din sectiunea Contact sau apasand butonul „Comanda serviciu” de mai jos.