haccp

Plan HACCP – Ghid De Bune Practici De Igiena

 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Acronimul HACCP isi are originea in limba engleza si presupune o indentificare sistemica a riscurilor si a metodelor de prevenire a riscurilor asociate cu industria alimentara. Dar totusi ce inseamna HACCP?

Definitie HACCP – Un ghid de bune practici de igiena impus de legislatia romaneasca in concordanta cu directivele comisiei europene care contine o serie de principii si proceduri de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de operatorii econimici pentru a preveni imbolnavirea populatiei.

Legislatia din Romania in conformitate cu legislatia europeana obliga operatorii economici din industria alimentiei publice sa respecte anumite reguli de igiena alimentara si sa intocmeasca si sa aplice un astfel de plan de igiena a alimentelor. Lipsa planului de siguranta alimentara poate rezulta in amenzi sau in suspendarea activitatii in cazul in care se constata ca nerespectarea acestor reguli de igiena alimentara au condus la imbolnavirea populatiei.

 

Ce trebuie sa stii?

siguranta alimentara

Operatorii economici care isi desfasoara activitatea in industria alimentatiei publice nu pot functiona in legalitate daca nu elaboreaza si implementeaza un ghid de bune practici de igiena conform cerintelor legislatiei in vigoare.

siguranta alimentara

Lipsa unui astfel de ghid se traduce in amenzi care pot ajunge chiar si la 100.000 Ron si dosar penal si amenda penala daca se constata ca nerespectarea normelor de igiena au condus la imbolnavirea pupulatiei.

siguranta alimentara

Intocmim ghiduri de bune practici pentru toate obiectele de activitate ce intra in spectrul alimentatiei publice.

siguranta alimentara

Dupa ce vom primi toate detaliile referitoare la activitatea firmei Dvs, vom elabora in cel mai scurt timp posibil planul de igiena conform normelor si legislatiei in vigoare.

 

Cu alte cuvinte sistemul HACCP este o lucrare scrisa care contine o serie de principii si proceduri ce trebuiesc implementate de toti operatorii economici care activeaza in industria alimentatiei publice pentru a preveni imbolnavirea populatiei. Printre aceste proceduri se numara procedura de autocontrol, procedura de rechemare de pe piata a produselor neconforme sau procdurile de igienizare. Acest plan de igiena alimentara contine in medie intre 40 si 120 de pagini in functie de specificul activitatii fiecarui operator economic.

Acest plan de igiena alimentara si siguranta alimentului este impus de lege pentru restaurante, shaormerii, patiserii, cofetarii, covrigarii, magazine alimentare, pizzerii, cafenele, baruri, puburi, cluburi, etc. in general tuturor agentilor economici care activeaza in industria alimentatiei publice si care servesc publicului larg bauturi sau produse alimentare.

In continuare vom rezuma in cateva cuvinte normele de igiena aplicabile pentru principalele categorii de activitate mentionate mai sus. Pentru comenzi sau informatii nu ezitati sa ne contactati.

igiena-produselor-alimentare

Plan Haccp Restaurant

Ghidul de bune practici de igiena in restaurante stabileste, conform legislatiei in vigoare, un set de reguli de igiena alimentara ce trebuiesc respectate si aplicate de restaurante. De asemenea in acest plan se identifica potentiale riscuri de contaminare a alimentelor si/sau a bauturilor si se elaboreaza o serie de masuri pentru prevenirea acestor riscuri. In acest plan mai sunt nuantate si regulile de igiena ce trebuiesc respectate de angajati si personalul de la bucatarie. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru restaurante ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

ghid-igiena-alimentara

Plan Haccp Shaormerie / Fast-Food

Ghidul de igiena alimentara pentru shaormerii se axeaza in principal pe regulile de igiena a alimentului si anume procesarea, pregatatirea si servirea produselor specifice. De asemenea planul contine si o serie de masuri preventive de igiena care ating intregul lant de procesare, transport si servire a produselor specifice. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru shaormerii ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

reguli-de-igiena-alimentara

Plan Haccp Cofetarie / Patiserie

Ghidul de bune practici in acest caz se concentreaza pe identificare riscurilor si eleborarea masurilor de prevenire a acestor riscuri in ceea ce priveste procedurile de transport si procesare a materiilor prime si vanzarea produselor finite. De asemenea ghidul contine o serie de norme de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de personalul implicat in acest proces. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru patiserii / cofetarii ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

ghid-de-bune-practici-de-igiena

Plan Haccp Bar / Cafenea

In acest caz, ghidul de bune practici se axeaza pe identificarea riscurilor si elaborarea metodelor de combatere a acestor riscuri in ceea ce priveste transportul, receptia si servirea a bauturilor si a alimentelor. De asemenea ghidul contine o serie de norme de siguranta alimentara ce trebuiesc aplicate de personalul implicat in acest proces. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru baruri / cafenele ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

plan-haccp-macelarie

Plan HACCP Macelarie

Planul haccp pentru macelarii contine o serie de proceduri ce trebuiesc respectate si implementate pentru a evita imbolnavirea populatiei. Printre aceste proceduri se numara, procedura de transare, procedura de etichetare si stabilire a trasabilitatii produselor, procedura de autocontrol si procedura de igienizare. Avand in vedere riscul ridicat de contaminare cu virusuri si bacterii patogene a carnii proaspete, se recomanda ca macelarile sa implementeze sistemic toate normele de igiena alimentare impuse de legislatia in vigoare. Pentru a comanda ghidul de bune practici pentru macelarii ne puteti contacta folosind numerele de telefon din sectiunea Contact sau Formularul De Comanda.

igiena-alimentara

Plan Haccp alt domeniu de activitate

Intocmim ghiduri de bune practici de igiena pentru orice obiect de activitate ce tine de industria alimentatiei publice. Tot ce trebuie sa faceti este ne transmiteti domeniul de activitate si sa ne detaliati activitatea Dvs, iar noi vom elebora in cel mai scurt timp posibil ghidul de igiena alimentara in conformitate cu legislatia in vigoare si cerintele Directiei Sanitar Veterina si Directiei de Sanatate Publica. Ne puteti contacta la numerele de telefon din sectiunea Contact sau apasand butonul “Comanda serviciu” de mai jos.

Comanda Serviciu